Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Sony Xperia ZL of HTC One? - Part three

Door CLB op donderdag 16 mei 2013 18:00 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 4.104

And the winner is... productreview: Sony Xperia ZL Wit review door CLB _/-\o_

Sony Xperia ZL of HTC One? - Part two

Door CLB op zaterdag 6 april 2013 18:00 - Reacties (7)
Categorie: Mobile, Views: 8.403

Eind februari schreef ik al CLBlogs: Sony Xperia ZL of HTC One?
Wat meer een sum-up was van de hardwarespecificaties tussen de Sony Xperia ZL en de HTC One was...

Sony Xperia ZLHTC One
ChipsetQualcomm APQ8064Qualcomm Snapdragon 600
Aantal cores4 - Quadcore4 - Quadcore
CPU snelheid1,5GHz1,7GHz
GPU chipsetAdreno 320Adreno 320
GPU snelheid520MHzOnbekend
Intern geheugen16GB32GB / 64GB
Werkgeheugen2GB2GB
GPS Glonass-ondersteuningJaJa
BehuizingPolycarbonaatAluminium
Flash geheugenWel mogelijkheidGeen mogelijkheid
Scherm5,0" 1920x1080 Mobile Bravia 24,7" 1980x1080 Super LCD3
Camera achterkant13.0MP AF, Flash/Pulsed LED,
HDR video & Exmor RS-sensor
4.3 Ultrapixel, AF, smart LED Flash,
BSI-sensor, F2.0 & 28mm lens
Camera voorkant2.0MP 1080P2.1MP 1080P
Fysieke cameraknopJaNee
GSM-frequenties850, 900, 1800, 1900 MHz850, 900, 1800, 1900 MHz
LTE-bandenBand 1, 3, 5, 7, 8 & 20*Band 1, 3, 5, 7, 8 & 20*
NL'se LTE-supportJa*Ja*
Accu (mAh, standby, spreektijd)2370mAh, niet te verwijderen2300mAh, niet te verwijderen
Afmetingen 131,6 x 69,3 x 9,8 mm137,4 x 68,2 x 9,3 mm
Gewicht 151 gram143 gram
Bijgeleverde headsetMH-EX300APStandaard HTC
Prijs€550,00€650,00
BijzonderhedenInfrarood-outputInfrarood-output
NotificatieledjeMidden onder - streepjeLinks achter speakergrill
SpecsSony Xperia ZLHTC One
Topic op TweakersSony Xperia ZLHTC One
Maar er is natuurlijk nog veel meer dan alle pure hardware en dus gaat de vergelijking verder... :)

Uiterlijk en feel:
De HTC One 'ken' ik, paar keer gebruikt, bekeken en gevoeld en dat is heel mooi afgewerkt.
De aluminiumfeel is erg fijn, voelt chique aan en is echt heel erg high-end afgewerkt. De Xperia ZL ken ik niet, alleen van the interwebz, is geen aluminium, maar ziet er goed uit, volgens de paar reviews is het een mooie unit en zie ik de behuizing van polycarbonaat niet direct als minpunt. Anders, maar beide mooi.

DRAW

Geheugen:
De HTC One heeft standaard 32GB geheugen, terwijl de Sony Xperia ZL 16GB geheugen heeft. Deze laatste heeft wel als voordeel dat het geheugen uit te breiden is met MicroSDHX-kaartjes (tot 64GB. Er gaan wel geruchten dat er 64GB Ones op de markt komen, maar of en wanneer dat in Europa gaat gebeuren is nog maar de vraag. En aangezien ik toch echt liever 64GB heb dan 32GB heb is dat nog een hekel punt.

XPERIA ZL

Prijs:
De HTC One 32GB kost zo'n €650,00, terwijl de Sony Xperia ZL €550,00 moet kosten. Dit is exclusief verzendkosten uit Duitsland van €12,50, wat op een totaalprijs komt van €562,50. Het geheugen is dan niet gelijk; 32GB vs 16GB, trekken we dat wel gelijk, dan moet er nog een geheugenkaartje bij van 16GB voor €10,00. Dus met afronding komt dat uit op €650,00 voor de HTC One vs €575,00 voor de Sony Xperia ZL.

XPERIA ZL

Garantie:
Dan komen we gelijk bij het punt garantie. De HTC One heeft twee jaar garantie via HTC Nederland, terwijl de Sony Xperia ZL geen garantie heeft in Nederland. Sony heeft laten weten, dat ze geen garantie kunnen bieden, het toestel komt immers niet uit in Nederland en daarmee is de kous af. De twee jaar garantie bij Sony moeten dus lopen via de Duitse webshop waar het toestel wordt gekocht of via de Duitse Sony-tak.

HTC ONE

Scherm:
Het scherm van de HTC One zie ik als winnaar. Het is en iets kleiner, waardoor de ppi wat hoger is. Maar dat merken we toch nooit. Wat er wel merkbaar is, zijn de kijkhoeken van het display, die bij de One erg goed zijn. De kijkhoeken van de Sony Xperia ZL daarentegen zijn simpel gezegd belabberd te noemen en geven bij kleine hoeken al witte waas, net zoals zijn grotere broer, de Sony Xperia Z. Wel wordt er gezegd dat alle Sony Xperia ZL's zijn voorzien van een panel van Sharp, wat wordt gezien als het beste panel van de drie, die in de Sony Xperia Z zijn gebruikt. Als je van voren op het scherm kijkt is er niks aan te merken op het scherm van de Z. Persoonlijk wil ik gewoon een goed scherm, dat spreekt voor zich en heb ik de kijkhoeken van mijn HTC One X en HTC One X+ altijd erg mooi gevonden. Als ik naar de praktijk keek, gebruikte ik mijn toestel natuurlijk 95% met het zicht op de voorkant. Soms als die naast me ligt op mijn werkplek of bed ofzo en ik kreeg een berichtje en ik keek er schuin op, zag ik direct wat ik binnenkreeg... Bij de Sony Xperia ZL zal dit niet werken of stukken minder zijn denk ik, is dat een heel groot nadeel? Misschien moet ik het gewoon is meemaken en dan zelf de conclusie trekken?

HTC ONE

Camera:
De camera van de HTC One is een ultrapixelcamera met een resolutie van 4MP, die vooral in het donker erg goede foto's moet kunnen maken. De praktijk wijst in alle reviews uit dat dit vrijwel ook zeker zo is. De foto's die gewoon overdag worden geschoten met normaal licht, laten wel wat ruis zien en ook de resolutie is en blijft wat laag. De 13MP camera van de ZL is dezelfde als die van de Z en die kan behoorlijk goede foto's schieten, wat uiteraard ook weer ligt aan omstandigheden. In het donker en de schemer zal het minder zijn dan de One, maar de hogere resolutie is wel weer mooi. Beide dus voor- en nadelen.

DRAW

Root / Custom ROM's:
De HTC One heeft een bootloaderunlock nodig om rootacces te kunnen verkrijgen. Dit kan, via een speciaal, door HTC ingerichte website, waarbij er wordt opgemerkt dat de garantie gedeeltelijk kan vervallen. De praktijk wees bij onder andere de HTC One X uit, dat een bootloaderunlock veelal werd gebruikt om hardwareproblemen niet te repareren onder garantie. Een niet nette manier van HTC en erg kinderachtig te noemen, hoe dit bij de One zal zijn moet de tijd uitwijzen, maar het zijn wel erg grote stappen voor wat meer custommogelijkheden. De Sony Xperia ZL kan geroot worden zonder het unlocken van de bootloader wat erg mooi is. Ook zijn er al veel tweaks te vinden, zoals het aanpassen van notificatiebalken, tweaks van de drie onscreen-buttons enzovoort enzovoort. Het plezier en de gebruiksvriendelijkheid van de Sony Xperia ZL, ligt daarmee wel wat hoger dan die van de HTC One. Custom roms heb ik niet echt nodig en alleen gebruikt op Chinese telefoontjes, maar simpel rootacces en wat kleine tweaks kunnen toe- passen zonder enig garantieverlies is altijd fijn natuurlijk en als het kan ben ik het ook zeker wel van plan.

XPERIA ZL

Buttonlayout en ergonomie:
De HTC One maakt gebruik van twee knoppen en zijn afgestapt van de drie knoppen die ze gebruikten. In de preproductiemodellen van de HTC One werd er nog gebruikt gemaakt van wat longpresses bij knoppen, maar bij de final software zijn daarvan sommige functies om onverklaarbare wijze niet meer beschikbaar. Daarbij kon de backknop als die lang werd ingedrukt dienen als menuknop, maar dat kan nu helaas niet meer. Knoppen werken als volgt: Home - Home, Home ingedrukt houden - Google Now, 2x Home indrukken - Multitask openen, Back - terug. Menuknoppen zitten nu vaak in applicaties of er wordt weer gewerkt met de beruchte zwarte 'three dots bar'. Ik neem aan, dat er wel een update voor komt, maar ik kan niet begrijpen waarom HTC gekozen heeft voor deze werkwijze. Bij de Sony Xperia ZL wordt er gebruikt gemaakt van drie onscreenbuttons. Het voordeel daarvan is, is dat ze meedraaien met portrait naar landscape en andersom, ze kunnen zich aanpassen qua icoontje, ze kunnen een andere functie krijgen en via wat tweaks zijn ze bijvoorbeeld ook om te draaien of zijn er andere functies aan vast te maken. Dan is er nog de powerbutton, die bij de HTC One op een vrij aparte plek zit, namelijk linksboven op het toestel. Mensen klagen vaker dat powerbuttons op de bovenkant zitten, zo ook het geval was bij de HTC One X / One X+, maar dat werkte voor mij erg goed. Daar zat de powerbutton wel aan de rechterkant welke ik dan met de wijsvinger van mijn rechterhand kon bedienen. De powerbutton aan de linkerbovenkant is een kwestie van wennen, maar de button aan de zijkant, zoals bij de Xperia ZL, zal toch iets beter werken.

XPERIA ZL

Skin:
De HTC One draait op Sense 5.0, de allernieuwste skin van HTC met vele tweaks, handigheden, het nieuwe Blink Feed en de Sony Xperia ZL draait een versie van een Sony UI. Welke het beste is kan ik gewoonweg niet beoordelen. Sense 5.0 heb ik gebruikt, maar niet dusdanig lang dat ik daar een goed oordeel over kan vellen. Hetzelfde geldt voor de Sony UI, die er wat cleaner uitziet, maar daarom niet perse beter hoeft te zijn. Sense 4 en 4+ vond ik altijd fijn werken in samenwerking met een andere launcher en ik kan me niet voorstellen dat Sense 5.0 opeens heel anders zou zijn. De Sony UI staat heel dicht bij stock Android, wat ik ansich niet eens een heel groot voordeel vind, maar ziet er daarom wel strak en clean uit. Ook met een andere launcher is er al heel veel aan te passen en er is zelfs een aangepaste Sony UI launcher die met wat tweaks nog beter is dan stock. Met beide skins kan ik denk wel lekker uit de voeten.

DRAW

(Standaard)applicaties:
De HTC One en Xperia ZL hebben beide een Full HD scherm. Hierdoor moeten ontwikkelaars van applicaties hun apps en games aanpassen, zodat het ook werkt op deze resolutie. Met de aankomende vloedgolf van Full HD telefoons en de tablets die op Android draaien, maak ik me daar geen zorgen over. Wat ik wel echt een heel groot gemis vindt is het feit dat Sony geen stock browser meer meelevert op hun Xperia ZL. De stock browser van HTC heeft ondersteuning voor Flashcontent, heeft een goed werkende textreflow en heeft de befaamde 'quick controls' waar ik echt verzot op ben. De Xperia ZL wordt geleverd met Google Chrome, een in mijn ogen inferieure browser waar ik niet blij mee ga zijn. Maar als je rootacces verkrijgt op de Xperia ZL is het mogelijk om de stock browser te installeren en Google Chrome weg te gooien. Ik browse misschien de helft van de tijd dat ik mijn telefoon gebruik op het internet, dus de browser moet dan ook erg goed zijn. Quick controls zijn daarmee een feit, Flash-ondersteuning en text reflow wat HTC heel goed kan werken ook met deze browser. Met een redelijke makkelijke omweg dus ook geen nadeel meer en dus voor beide gelijk. De multimedia-apps op de Sony ZL zijn erg uitgebreid en hebben zo'n design wat echt CLB-style is, dus daar wil ik voor gaan. Voor de rest wordt er weinig tot geen bloatware meegeleverd en kan dat eventueel na het rooten ook nog is simpel worden verwijderd.

XPERIA ZL

Speciale features:
De HTC One en Sony Xperia ZL hebben allebei een infraroodsensor waarmee verschillende apparaten bediend kunnen worden, dus dat is gelijkspel. De HTC One heeft twee stereospeakers, waaruit echt heel goed geluid voor een mobiele telefoon komt en dan houdt het wel weer op. Features voor de Sony Xperia ZL zijn de hardware cameraknop en het notificatieledje wat een RGB-ledje is en in tig verschillende kleuren notificaties kan aangeven, wat de HTC One beide niet heeft. Zo'n stereospeaker is echt heel mooi, maar ga ik in de praktijk minder vaak gebruiken dan een cameraknop of een goed werkend en mooi notificatieledje.

XPERIA ZL

Conclusie:
3x DRAW, 6x XPERIA ZL en 2x HTC ONE...
De witte Sony Xperia ZL komt deze weken in de Duitse webshopschappen te liggen... (zwarte is al op voorraad) Sta toch op het punt om er eentje te importeren om toch maar is te kijken hoe die gaat bevallen. Mocht het hem toch niet zijn heb ik mezelf wel de kans gegeven om alles te testen, te bevoelen en te bekijken en hoop ik dat de HTC One inmiddels ook in 64GB edities te verkrijgen is, m'n ZL van de hand kan en ik dan toch blij ben dat ik toch maar de stap heb genomen om dat toestel te importeren en te testen.

Van jaren Androidgebruik naar iOS...

Door CLB op dinsdag 12 maart 2013 12:00 - Reacties (56)
Categorie: Mobile, Views: 18.346

CLB heeft zojuist zijn HTC One X+ 64GB op de post gedaan... Daarvoor een prachtige
HTC One X 32GB gehad en daarvoor een Motorola Razr en een Motorola Milestone gebruikt.

Oftewel al jaren Androidgebruiker, iOS kan me weinig bekoren en afgezien van de eerste iPhone (2G)
heb ik nooit meer zelf een iPhone gehad. Wel een iPhone 5 in m'n bezit (naja ik betaal) maar die is voor
m'n meisje. Heb ervaring met iPads, iPod Touches en dus ook wel genoeg iOS-knowledge...

Toch zal het weer een Androiddevice worden in 2013 :)
Eind januari schreef ik CLBlogs: Welke high-end smartphone in 2013?
en uiteindelijk twijfel ik nog tussen twee devices: CLBlogs: Sony Xperia ZL of HTC One?

Maar beide toestellen komen pas over een aantal weekjes op de markt en toch wil ik mobiel bereikbaar blijven, kunnen WhatsAppen, Twitteren en Candy Crushen en ik heb momenteel ook geen Chinese smartphone meer in m'n bezit... Geen zin om geld uit te geven aan zoiets, want dan loopt het weer de spuigaten uit omdat ik een goede wil en dus het wordt voor de aankomende weken een iPhone 4S...

iOS en CLB, ik ben benieuwd... Straks eerst maar is kijken hoe ik m'n Google contacten erop krijg :)

Dag 1: De iPhone is nu een dagje in gebruik en dit is gewoon een kleine write-down over m'n ervaringen, strubbelingen en positieve punten. Ik heb m'n contacten opgeslagen bij een Google-account dus hoe kreeg ik die op m'n iPhone? Dat was simpelweg een kwestie van een mailaccount instellen, .vcf-bestandje aanmaken, downloaden en hop m'n 250 contacten stonden op m'n telefoon. Ook kon ik kiezen of ik mijn Google-agenda wilde syncen, hop klaar dat is alvast mooi. Viel me ansich helemaal mee!

Ik 'moest' wat applicaties hebben zoals WhatsApp, Twitter en ING, maar ik ben m'n eigen gegevens vergeten van m'n Apple-account wat ik ooit heb gehad. M'n meisje to the rescue, die heeft al zoveel geld in applicaties en games gestoken dat ik op haar Apple-account ben ingelogd. Dus applicaties en wat games heb ik ook. Toch is het vrij apart dat je een account nodig hebt om uberhaupt wat te kunnen downloaden, ook al is het gratis, voor zo ver ik weet dan, of zit ik verkeerd? Naja mijn 'problems' are solved, dus goed.

Fotorol is leuk, maar waarom komen daar mijn gemaakte foto's in, opgeslagen foto's van het internet en m'n WhatsApp-media? Dat is nu met 20 items al een grote bende en ik ben benieuwd hoe dat eruit ziet na een maandje gebruik... De achtergrond heb ik zelf in kunnen stellen, grappig, niet meer dan dat. Dan de icoontjes en de indeling van de homescreens. Veel apps gebruik ik niet dus die wil ik eigenlijk ook helemaal niet zien, kan niet op iOS. Wat wel kan is een mapje aanmaken met alle zooi en die ergens op het laatste scherm gooien, zodat je het nagenoeg niet ziet, jammer. Maar okee dan doen we dat, want Passbook, Game Center, Stocks of Newsstand gebruik ik toch niet... Maar wat blijkt, niet alles kan in mapjes, Newsstand, kan dat niet, zuur zeg! Waarom niet onzichtbaar kunnen maken of verwijderen?

Ik moet wennen aan het settings-menu, waar alles te regelen is voor elke applicatie. Bij Android kan dit nagenoeg altijd in de applicatie zelf. Tevens moet ik wennen aan het feit dat bij iOS de applicatie blijft staan bij waar je gebleven bent. Beetje scheve zin, maar als ik bijvoorbeeld in m'n contactenlijst scroll en blijf staan bij de letter e, daarna ga ik gamen, dan word ik gebeld en ik open de lijst weer... Dan sta ik weer bij de letter e. Bij Android zou ik dan bij de letter a beginnen... Zal een kwestie van gewenning zijn, werkt allemaal net ietjes anders. Wat wel fijn is, is dat dit ook bij games en dergelijke het geval is, zo kun je gelijk verder spelen. Bij Android is dit veelal 'opnieuw' starten van een applicatie... Wat is er nou multitasking?

De 4S is klein, 3,5" en het toetsenbord vind ik wat priegelig werken, kwestie van wennen. Jammer is het dat je geen andere toetsenborden / layouts kunt kiezen. Als ik bijvoorbeeld een wachtwoord in wil typen wat uit cijfers, letters en tekens bestaat moet ik telkens switchen. Bij Android heb je genoeg keuze en zelfs de standaard toetsenborden hebben meerdere letters, getallen en tekens onder zich. Als je een letter dan ingedrukt houdt, krijg je bijvoorbeeld onderliggend cijfer of leesteken, dat werkt lekker en fijn.

iPhone hangt nu aan m'n laptopje die ik onderweg veel gebruik en oja iTunes staat er nog niet op...
Dus nu hangt de iPhone eraan, maar ik kan er niks meer mee dan de foto's eraf halen, dat is lastig
Ook vind ik het niet echt fijn dat er geen file-manager in iOS zit, ik wil graag bijhouden hoe m'n mappenstructuur eruit ziet, overbodige items deleten, kunnen kopiëren net zoals op Android wel kan.

Beltoontje instellen kan niet 1,2,3. Wist ik achteraf wel, maar je hebt wat pre-loaded zut en that's it, zelfde geldt dus ook voor berichten, emailtjes, WhatsApp en Tweets. Zoiets is toch goed voor een eindgebruiker Apple, waarom zo moeilijk doen? Ik wilde ook mijn scherm in portraitstand locken, zo gebruik ik mijn telefoons nagenoeg altijd, maar ik kon de setting gewoon niet vinden. Wat bleek, ik moet 2x op de homebutton klikken, helemaal naar links scrollen en daar staat een orientation-lock... Het is dat m'n meisje een halve iOS-guru is (en ik kan natuurlijk Googlen) maar waarom daar? Niet heel consistent allemaal.

Desalniettemin ben ik blij dat ik een paar weekjes gebruik kan maken van de laatste versie van iOS en ik het besturingssysteem ook beter leer kennen in plaats van het half uurtje dat ik op een iPad werk. Het scherm is gewoon fantastisch, resolutie, kijkhoeken, gorgeous, fijn. De batterijduur lijkt erg fijn te zijn en het opladen is snel. De wekker werkte vanochtend goed en daar kon ik warempel een eigen muziekje kiezen! Ik moet nog even kijken naar Office-documenten en dan zou een file-manager fijn zijn. Nu moet ik het openen via m'n Dropbox (als dat kan?) en bewerken of openen vanuit een email. Vandaag gaan we weer verder met de 4S en iOS, maar dat komt wel goed denk ik zo... Here we go!!!

Dag 4: Inmiddels een paar dagen gebruik kunnen maken van de iPhone 4S en het bevalt allemaal redelijk tot goed. Ik ben bereikbaar, kan WhatsAppen, foto'tje maken, wat internetten, spelletje spelen en wat Twitteren, dus so long, so good. Scherm is klein, maar daar ben ik eigenlijk alweer aan gewend, handig voor op de fiets, met een hand even wat typen. iOS is leuk, werkt uiteraard goed, maar is niet zo innovatief als Android. Je kan er in mijn opinie maar weinig mee en zo'n echte Tweaker ben ik ook niet, maar toch. Een widget met m'n agenda-items zou handig zijn, evenals een toggle voor GPS of WiFi, maar dat kan niet.

Browsen gebruik ik vaak op mobiele telefoons en zo ook op de iPhone. En omdat m'n scherm in portraitstand gelocked is, is het allemaal nogal klein, door de statusbalk bovenaan het scherm en de balk met wat opties aan de onderkant van het scherm. Zoomen werkt echt heel slecht vind ik, dubbeltappen zoomt soms in, soms niet, soms 5% en soms iets meer. Pinch to zoom werkt uiteraard goed, maar de scaling van de pagina en tekst vind ik dan niet fijn. HTC heeft zeer mooi en goed werkend 'textreflow' in zijn HTC Sense gestopt, wat gewoon echt een pluspunt is aan browsing op een mobiele telefoon.

Voor de rest is het gemis van een notificatieledje er wel, die is er niet en is soms wel handig, maar dan maar even op de homeknop drukken om te zien of er nog wat berichten zijn. Dat werkt allemaal wel leuk. Heb je een nieuwe email die je wilt lezen, gewoon even naar rechts vegen en hop de email opent, evenals een smsje, gemiste oproep of een WhatsAppberichtje, dat is fijn.

Nog steeds heb ik echt een gevoel van 'wtf' over de filmrol, waar alles maar in wordt gefrot...
Nu naar drie dagen en een paar WhatsAppgroepen verder is het aantal afbeeldingen en filmpjes opgelopen naar de 150 en het is een steeds grotere onoverzichtelijke bende aan het worden.
Over WhatsApp en die namen van devices, dat is echt heel slecht uitgewerkt. 'Gert vd Sande heeft je een bericht gestuurd', nou okee dat is handig. Maar 'Alibaba44@live.nl' heeft een foto gestuurd is toch van de domme... Zo wordt het toestel dan genoemd ofzo? Ik wil gewoon 'n naam zien, bon!

Het werkt allemaal, het werkt redelijk, ik kom er m'n tijd wel mee door, vind het eigenlijk nog steeds telkens wel leuk om de iPhone te pakken om er wat mee te doen, maar sommige dingetjes gaan me gewoon ergeren. Zo'n niet heel lekker werkende browser, onoverzichtelijke filmrol... maar oke, het lukt wel zo.

Anderhalve maand: Inmiddels is het al weer anderhalve maand geleden dat ik 'afscheid nam' van mijn Androiddevice, de HTC One X+ Deze anderhalve maand heb ik overbrugt met een iPhone 4S en hij doet nog steeds z'n ding, ik kan nog steeds goed telefoneren, WhatsAppen en soms een spelletje spelen. Het kleine scherm is een gewenning geworden evenals het toetsenbord, het gebruik van de homescreens enzovoort. Vandeweek wilde ik de handtekening bij emails uitzetten, maar dat kon ik niet vinden. Bleek bij het hoofdmenu van 'instellingen' te zitten en kon ik dus niet aanpassen in de emailapplicatie zelf... Nog niet helemaal gewend dus, maar het gaat allemaal goed. Wat ik een groot voordeel vind aan de 4S is het snelle opladen. Als m'n telefoon leeg dreigt te raken en ik hem even een kwartiertje kan opladen, levert dat gelijk weer 20% acculading op, iets wat bij m'n HTC's niet het geval was. Zal best te maken hebben met de accutechnologieën of ingebouwde beveiligingen tijdens het opladen, maar ik vind het perfect zo. Het notificatiesysteem werkt ansich ook wel fijn, alhoewel ik het niet perse nodig vind dat het scherm de hele tijd aangaat als ik een WhatsAppberichtje, email of een privébericht op Twitter krijg... Begin mei komt de Xperia ZL op de markt die ik graag wil importeren, of ik ga vandaag enigzins onverwacht voor een HTC One. Maar de tijd dat ik iOS weer verlaat komt eraan, het was leuk voor een tijdje, maar voor mij niet uitdagend genoeg, niet genoeg te tweaken, te simpel qui UI en het wordt toch echt weer tijd voor Android!

Sony Xperia ZL of HTC One? - Part One

Door CLB op woensdag 20 februari 2013 07:00 - Reacties (17)
Categorie: Mobile, Views: 7.746

Eerder schreef ik al CLBlogs: Welke high-end smartphone in 2013? waarin ik verschillende smartphones met elkaar vergeleek... Vandaag heeft HTC de One bekendgemaakt, een nieuwe high-end smartphone van HTC... en mijn interesse ligt nog steeds erg bij de Sony Xperia ZL HTC, Sony, HTC, Sony, HTC, Sony...

Mijn 'strijd' gaat dus tussen de Sony Xperia ZL en de HTC One...

Sony Xperia ZLHTC One
ChipsetQualcomm APQ8064Qualcomm Snapdragon 600
Aantal cores4 - Quadcore4 - Quadcore
CPU snelheid1,5GHz1,7GHz
GPU chipsetAdreno 320Adreno 320
GPU snelheid520MHzOnbekend
Intern geheugen16GB32GB / 64GB
Werkgeheugen2GB2GB
GPS Glonass-ondersteuningJaJa
BehuizingPolycarbonaatAluminium
Flash geheugenWel mogelijkheidGeen mogelijkheid
Scherm5,0" 1920x1080 Mobile Bravia 24,7" 1980x1080 Super LCD3
Camera achterkant13.0MP AF, Flash/Pulsed LED,
HDR video & Exmor RS-sensor
4.3 Ultrapixel, AF, smart LED Flash,
BSI-sensor, F2.0 & 28mm lens
Camera voorkant2.0MP 1080P2.1MP 1080P
Fysieke cameraknopJaNee
GSM-frequenties850, 900, 1800, 1900 MHz850, 900, 1800, 1900 MHz
LTE-bandenBand 1, 3, 5, 7, 8 & 20*Band 1, 3, 5, 7, 8 & 20*
NL'se LTE-supportJa*Ja*
Accu (mAh, standby, spreektijd)2370mAh, niet te verwijderen2300mAh, niet te verwijderen
Afmetingen 131,6 x 69,3 x 9,8 mm137,4 x 68,2 x 9,3 mm
Gewicht 151 gram143 gram
Bijgeleverde headsetMH-EX300APStandaard HTC
Prijs€550,00€700,00
BijzonderhedenInfrarood-outputInfrarood-output
NotificatieledjeMidden onder - streepjeLinks achter speakergrill
SpecsSony Xperia ZLHTC One
Topic op TweakersSony Xperia ZLHTC OneEen kleine nuance is dat de Xperia ZL standaard met 16GB intern geheugen komt, maar wel een MicroSD-slot heeft. De Xperia ZL wordt in Nederland niet verkocht, maar bij de Duitse Phonehouse staat die voor €550,00. Dat wordt dus importeren, verzendkosten, laat ik zeggen ruim genomen €600,00. Dan moet er nog een 64GB MicroSD-kaartje bij a €50,00, oftewel Xperia ZL met 16GB + 64GB = €650,00. De adviesprijs van de HTC One 32GB versie ligt op €699,00, maar dat heet niet voor niets een adviesprijs. Zelf heb ik interesse in het 64GB model, maar wat die moet gaan kosten... Time will tell wat de keuze wordt...

6 april 2012: CLBlogs - Sony Xperia ZL of HTC One? - Part two

Welke high-end smartphone in 2013?

Door CLB op vrijdag 25 januari 2013 15:00 - Reacties (34)
Categorie: Mobile, Views: 10.610

Als mobiele telefoon addict ben ik alweer up and running voor de nieuwe 2013 high-end smartphones. Momenteel heb ik een HTC One X+ wat een pracht van 'n telefoon is, maar toch...

Het kriebelt altijd bij mij, nog beter, nog sneller, nog betere features... I want it!
Wordt het een Oppo Find 5, Xiaomi Mi Two, Huawei Honor 2, Samsung Galaxy SIV,
HTC M7, Sony Xperia Z, Sony Xperia ZL, Nokia Lumia 920 of een Samsung Ativ S of een BlackBerry Z10?
De Oppo Find 5 gooide hoge ogen, een 5" Full HD telefoon van een 'onbekende' fabrikant met 'n Qualcomm quadcore processor en 'n Adreno 320 GPU, te verkrijgen met 16GB intern geheugen of 32GB. Waarbij de 16GB editie zo'n €375,00 zou moeten gaan kosten. Leuk, ziet er ansich mooi uit zo op de persfoto's maar in reallife viel het me toch wat tegen. Not my kind of behuizing, niet mijn looks qua icoontjes enzovoort... Tevens vind ik de prijs aan de hoge kant voor een onbekend merk, waar nog verzending bijkomt en eventuele douanekosten/ BTW enzovoort... Dan toch maar liever iets met meer vertrouwen!

Een Xiaomi Mi Two is ansich een erg interessante telefoon met een high-end quadcore processor van Qualcomm en de Adreno 320 GPU, maar voor mij zitten er toch teveel nadelen aan. Te beginnen bij het uiterlijk wat me niet kan bekoren met dat plastic fantastic en weinig spannende design. Tevens heb je geen mogelijkheid tot het uitbreiden van het geheugen met MicroSD-kaartjes en ben je gebonden aan de 16GB of 32GB intern geheugen. Hij heeft een 720P scherm, wat ik nu ook heb en het mag weleens gekker, dus naar de 1080P voor mij. Tevens heb ik niet veel geloof in Chinese camera's, niet bijster belangrijk, maar ik wil af en toe wel een goede snapshot kunnen maken. Heb te weinig samples bekeken, dus misschien is de kwaliteit wel heel goed, c'est ca. Ook draait er 'n custom rom op van Miui waar ik persoonlijk niks mee heb. Er zijn wel weer mogelijkheden om er gewoon een AOSP JellyBean rom op te zetten, maar toch...

Dan heb je nog de Huawei Honor 2, die bijvoorbeeld wel weer een MicroSD-slot heeft wat ik dus erg fijn vind. Heeft ook een quadcore CPU, de Huawei K3V2 A9, ook genoeg RAM, ook een 720P scherm en ook een 8MP camera zoals de hier boven genoemde Xiaomi Mi Two... Mijn HTC One X+ vervangen? Nee!

Een Samsung Galaxy S IV gaat 'm voor mij niet worden, heb weinig tot niks met Samsung. Heb de Galaxy S gehad en die ging na een halve dag al in de V&A. Plastic is not fantastic, evenals Amoled *wheww* Leuk dat hij in benchmarks weer de top of the line zal zijn, maar hardware zegt niet alles. Tevens vind ik TouchWiz niet bijster veel meerwaarde hebben, vind ik de algemene settings / iconpacks niet mooi en is het gewoon niks voor mij. Als ik de Galaxy S3 of de Note II van vrienden vastheb, kan het me niet bekoren.

Aangezien ik eerst 'n HTC One X en nu 'n HTC One X+ heb, is de logische keuze om weer voor 'n nieuwe HTC te kiezen, wat de HTC M7 zou moeten worden... Maar met een uiterlijk wat me niet kan bekoren en lijkt op een mix van verschillende HTC's zoals de: HTC Touch Diamond / HTC Touch Diamond 2 & HTC 8x en:
• 1,7GHz quadcore Snapdragon
• 4,7" 1080P SoLux scherm
• 2GB RAM en 32GB ROM
• 13MP camera
• 2300mAh accu
als uitgelekte specificaties kan ik niet 1,2,3 zeggen, whoooow dat wordt 'm zeker...

Het uiterlijk is simpel, maar imho meer simplistisch in de negatieve zin van het woord...
Tevens wordt er gerept over het niet uit kunnen breiden van het geheugen d.m.v. MicroSD-kaartjes.

Nu is 32GB een hele hoop, maar ik heb persoonlijk meer of wel 'n MicroSD-mogelijkheid.
Heb nu 64GB geheugen op m'n HTC One X+ en dat is wel erg fijn, om zo wat muziek en films mee te nemen voor onderweg of om te beluisteren en bekijken via een MHL-connectie. Misschien heeft de aankomende HTC M7 toch meer dan 32GB intern geheugen of toch een MicroSD-slot, we will see. Of zal HTC net als bij de One X+ na een half jaartje weer komen met 'n M7+ met iets betere specs als de M7?

De HTC M7 wordt waarschijnlijk 19 februari aangekondigd, tijd zat om nog even te wachten:

4,7" en Full HD vind ik dan wel mooi, omdat de rest van de high-end smartphones nagenoeg allemaal in het 5,0" segment zitten wat van mij niet zo 1,2,3 hoeft. Alhoewel dat ook niet alles zegt, want er zijn fabrikanten die een 5" scherm in een kleinere behuizing hebben gepropt dan m'n huidige HTC One X+

Sony komt in Nederland met de Xperia Z wat hun flagship wordt met een Qualcomm quadcore processor, Adreno 320 GPU, 16GB intern geheugen, MicroSD-slot, 5" Full HD scherm en een IP57-certificering "wat betekent dat de telefoon een beperkte stofdichtheid heeft en tot maximaal één meter ondergedompeld kan worden in water." Hele mooie specificaties, werkelijk waar prachtig gewoon maar het design kan mij totaal niet bekoren. Zowel de voor- als achterkant zijn afgewerkt met een glazen plaat, wat net zoals bij de iPhone 4 / 4S / 5 en de Nexus 4 van LG / Google. In de verschillende previews, en op de foto's en filmpjes is het een echte fingerprintmagnet, niks voor mij. Tevens bevat de telefoon verschillende klepjes voor bijvoorbeeld de MicroUSB/ MHL-poort en voor de 3,5mm jack port, om zodoende stof- en waterdicht te kunnen zijn. Klepjes zijn niks voor mij, daar heb ik na 'n uur al genoeg van, ze worden lam, breken af en zijn gewoon niks voor mij... Dus door het uiterlijk, materialen en de klepjes wordt ook de Xperia Z het niet...

Maar Sony heeft tegelijk met de Xperia Z ook de Xperia ZL aangekondigd met dezelfde basis qua hardware: Qualcomm quadcore processor, Adreno 320 GPU, 16GB intern geheugen, MicroSD-slot en een 5" Full HD scherm... De IP57-certificering ontbreekt dus het toestel is niet stof- en waterdicht en daardoor bevat het toestel geen klepjes. De glazen achterkant zoals die van de Xperia Z ontbreekt ook, de achterkant is van polycarbonaat. Het toestel is ook nog iets smaller, minder lang en heeft een iets grotere batterij.
Hij is daarentegen wel weer iets dikker en heeft een 0.2 mindere frontcam, maar dat deert me dus niet.

Voor een uitgebreide specsvergelijking tussen de twee Sony's zie:
Sony Xperia ZLSony Xperia Z
CPU ChipsetAPQ8064+MDM9215MAPQ8064+MDM9215M
CPU snelheid1,5GHz1,5GHz
GPU chipsetAdreno 320Adreno 320
GPU snelheidonbekendonbekend
Intern geheugen16GB (11GB voor user)16GB (11GB voor user)
Werkgeheugen2GB2GB
GPS Glonass-ondersteuningJaJa
Behuizing voorkantDragontrail glassDragontrail glass
Behuizing achterkantPolycarbonaatDragontrail glass
Flash geheugenWel mogelijkWel mogelijk
Scherm5,0" 1920x1080 Mobile Bravia 25,0" 1920x1080 Mobile Bravia 2
Camera achterkant13.0MP AF, Flash/Pulsed LED,
HDR video & Exmor RS-sensor
13.0MP AF, Flash/Pulsed LED,
HDR video & Exmor RS-sensor
Camera voorkant2.0MP 720P2.2MP 1080P
Fysieke cameraknopJaNee
GSM-frequenties850, 900, 1800, 1900 MHz850, 900, 1800, 1900 MHz
UMTS-bandenBand 1, 2, 4, 5 & 8Band 1, 5 & 8
LTE-bandenBand 1, 3, 5, 7, 8 & 20*Band 1, 3, 5, 7, 8 & 20*
NL'se LTE-supportJa*Ja*
Accu (mAh, standby, spreektijd)2370mAh, 500 uur, 10 uur2330mAh, 550 uur, 11 uur
Afmetingen 131.6 x 69.3 x 9.8 mm139.0 x 71.0 x 7.9 mm
Gewicht 151 gram146 gram
Bijgeleverde headsetMH EX300AP MH EX300AP
PrijsOnbekend€629,00
BijzonderhedenInfraroodStof- & waterdicht
NotificatieledjeMidden onder - streepjeRechtsboven - rondje
Sonymobile specsSony Xperia ZLSony Xperia Z
TopicsSony Xperia ZLSony Xperia Z
* mits je het juiste typenummer telefoon hebt, de C6503 is de juiste ZL, de 6603 is de juiste Z

De Xperia ZL kan mij momenteel het meeste bekoren, maarja er moet 'n addertje onder het gras zitten natuurlijk, want zo werkt het altijd bij mij... En dat is, dat hij niet 1,2,3 in Nederland te koop zal zijn, omdat Sony de Xperia Z genoeg vind op de Nederlandse markt. Landen waar die (volgens mij) officieel uit komt, en dus misschien vanuit is te importeren: Amerika, Canada, India, Indonesië, Rusland, Mexico, Nieuw Zeeland, en als EU land: Portugal. Hij heeft ook eventjes op de Duitse PhoneHouse site gestaan...De Duitse PhoneHouse kon dus nog niks concreets zeggen helaas:
Sehr geehrter Herr CLB,

leider ist ein Erscheinungstermin für Deutschland noch nicht bekannt.
Daher können wir Ihnen auch keine Information geben ob das Gerät LTE enthält oder nicht.

Freundliche Grüße aus Münster


Ik heb een Google document aangemaakt om de animo te checken voor de aanschaf van de Xperia ZL!
Heb je ook interesse, vul 'm in... Als er alvast 'n lijst is weet je nooit wat er gaat komen!!!

Dan heb je nog het flagship van Nokia, de Lumia 920. Een verrassing wat mij betreft, qua kleuren lekker apart, Windows Phone 8 als besturingssysteem, iets totaal nieuw voor mij. Met mooie hardware en van wat ik gelezen heb een erg mooi apparaat... Maar toch... Hij is nagenoeg niet te verkrijgen in Nederland, daarbij komt dat de prijs gewoon aan de top van het segment zit, ik heb hem nog nergens kunnen testen (überhaupt nog nergens 'n Windows 8 phone zien liggen, zoals de HTC 8S en HTC 8X - die het helemaal niet worden om de te lage specificaties... O HTC, waarom slechts 16GB intern geheugen in je WP8 flagship stoppen zeg?) en de onbekendheid en 'angst' voor Windows Phone 8... Het zal allemaal best goed werken en ziet er ansich ook mooi uit, maar ik wil gewoon vrijheid hebben in applicaties en dat moet nog goed gaan lopen bij Microsoft... Ik lees dat applicaties er nog niet zijn, er beperkte ruimte is om iets te installeren is, tevens heeft de Nokia 32GB intern geheugen and that's it... Lastig, lastig... Ansich vind ik het ook wel leuk om iets unieks in handen te hebben en met deze Nokia heb je dat zeker! Ik zeg niet 1,2,3 dit wordt 'm, daarvoor zou ik 'm eerst uitvoerig moeten testen... maar hij blijft aantrekkelijk met z'n frisse kleuren en aparte design... Tricky, maar nee, nog niet voor mij, eerst maar is echt bekijken... als dat ooit kan.

En dan heb je nog de Samsung Ativ S, wat net als de Lumia 920 een Windows Phone 8 toestel is...
Maar toch, weer een hele andere styling dan de Androidphones van Samsung en ook heel anders dan de andere Windows Phones... Ja hele mooie device qua uiterlijk, aluminium elementen, Windows Phone 8, 16GB of 32GB intern geheugen en een MicroSDXC-slot... Wholy moly, sounds good! De prijs voor de 16GB versie ligt nu rond de €525,00, dat is veel, maar je krijgt er denk ik wel een high-end device voor terug... Het duurt nog even voordat die in Nederland gaat komen, maar toch erg interessant! Het is wel een Super Amoled scherm, waar ik niet zo'n fan van ben, maar misschien moet ik gewoon is afstappen van m'n 'oldschool ideeën' en is lekker gek doen? Jaja, het kriebelt wel 'n beetje hoor, want design- / specwise!

Wat ook nog een imho hele mooie optie is, is de BlackBerry Z10 van RIM. Met z'n 4,2" en 1280x768 IPS-scherm, dualcore CPU, 2GB werkgeheugen, 16GB intern geheugen en MicroSD-mogelijkheden erg volledig!

Ik heb qua mobiele telefoons niet veel met BlackBerry / RIM, maar dit moet de wederopstanding betekenen van het bedrijf, dat qua mobieltjes niet helemaal meer mee doet op z'n zachtst gezegd. Het nieuwe OS10 moet eveneens zorgen voor een gro(ter)ot marktaandeel. Wel heb ik al jaren de BlackBerry Playbook als tablet en met z'n innovatieve touchfuncties en vele handige snifjes heb ik tot nu toe nooit de neiging gehad om die tablet de deur uit te doen en een ander aan te schaffen. De Z10 is de eerste telefoon van RIM zonder hardware toetsenbord (de nieuwe BlackBerry X10 draait ook op OS10 en heeft wel een volledig hardware-toetsenbord) en de eerste previews en filmpjes voelen goed voor mij. De prijs ligt met z'n geschatte €575,00 wel in het high-end segment en dat is toch wel veel RIM! De PlayBook kostte in eerste instantie ook honderden euro's, maar wordt nu verkocht voor een schijntje... Dat zal niet zo snel gebeuren, maar mocht die voor de helft weggaan... Nice als 2e telefoontje! Al met al ook erg mooi, maar wordt het afwachten, nieuw OS... Hoe is het app-aanbod, games, prijzen, marketing, ontwikkeling, OS, vergelijking met andere OS'en, functies, hardware icm OS, is het weer high-end hardware en looks en feel zoals ik m'n PlayBook ook ervaar?

Het is en blijft een persoonlijke keuze die ik nog niet genomen heb, aangezien ik de HTC M7 zeker nog af wil wachten (you never know), net zoals de Samsung Ativ S en de BlackBerry Z10! Daarnaast heb je nog de Xperia ZL die nog (lang) niet verkrijgbaar is, maar ik neig toch naar het aanschaffen (waarschijnlijk dan (grijze) import) van dat toestel... Android, Sony... Of toch HTC... Of wordt het echt 'n Samsung en ook nog is Windows 8 of gaan we voor m'n eerste BlackBerry, de mooie Z10 met het nieuwe OS10?

Time will tell wat het wordt in 2013!

Wat jullie?

EDIT: De Oppo Find 5, Nokia Lumia 920, Samsung Ativ S en Z10 zijn later toegevoegd, ivm ook interessant!