Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Sony Xperia ZL of HTC One? - Part two

Door CLB op zaterdag 6 april 2013 18:00 - Reacties (7)
Categorie: Mobile, Views: 8.403

Eind februari schreef ik al CLBlogs: Sony Xperia ZL of HTC One?
Wat meer een sum-up was van de hardwarespecificaties tussen de Sony Xperia ZL en de HTC One was...

Sony Xperia ZLHTC One
ChipsetQualcomm APQ8064Qualcomm Snapdragon 600
Aantal cores4 - Quadcore4 - Quadcore
CPU snelheid1,5GHz1,7GHz
GPU chipsetAdreno 320Adreno 320
GPU snelheid520MHzOnbekend
Intern geheugen16GB32GB / 64GB
Werkgeheugen2GB2GB
GPS Glonass-ondersteuningJaJa
BehuizingPolycarbonaatAluminium
Flash geheugenWel mogelijkheidGeen mogelijkheid
Scherm5,0" 1920x1080 Mobile Bravia 24,7" 1980x1080 Super LCD3
Camera achterkant13.0MP AF, Flash/Pulsed LED,
HDR video & Exmor RS-sensor
4.3 Ultrapixel, AF, smart LED Flash,
BSI-sensor, F2.0 & 28mm lens
Camera voorkant2.0MP 1080P2.1MP 1080P
Fysieke cameraknopJaNee
GSM-frequenties850, 900, 1800, 1900 MHz850, 900, 1800, 1900 MHz
LTE-bandenBand 1, 3, 5, 7, 8 & 20*Band 1, 3, 5, 7, 8 & 20*
NL'se LTE-supportJa*Ja*
Accu (mAh, standby, spreektijd)2370mAh, niet te verwijderen2300mAh, niet te verwijderen
Afmetingen 131,6 x 69,3 x 9,8 mm137,4 x 68,2 x 9,3 mm
Gewicht 151 gram143 gram
Bijgeleverde headsetMH-EX300APStandaard HTC
Prijs€550,00€650,00
BijzonderhedenInfrarood-outputInfrarood-output
NotificatieledjeMidden onder - streepjeLinks achter speakergrill
SpecsSony Xperia ZLHTC One
Topic op TweakersSony Xperia ZLHTC One
Maar er is natuurlijk nog veel meer dan alle pure hardware en dus gaat de vergelijking verder... :)

Uiterlijk en feel:
De HTC One 'ken' ik, paar keer gebruikt, bekeken en gevoeld en dat is heel mooi afgewerkt.
De aluminiumfeel is erg fijn, voelt chique aan en is echt heel erg high-end afgewerkt. De Xperia ZL ken ik niet, alleen van the interwebz, is geen aluminium, maar ziet er goed uit, volgens de paar reviews is het een mooie unit en zie ik de behuizing van polycarbonaat niet direct als minpunt. Anders, maar beide mooi.

DRAW

Geheugen:
De HTC One heeft standaard 32GB geheugen, terwijl de Sony Xperia ZL 16GB geheugen heeft. Deze laatste heeft wel als voordeel dat het geheugen uit te breiden is met MicroSDHX-kaartjes (tot 64GB. Er gaan wel geruchten dat er 64GB Ones op de markt komen, maar of en wanneer dat in Europa gaat gebeuren is nog maar de vraag. En aangezien ik toch echt liever 64GB heb dan 32GB heb is dat nog een hekel punt.

XPERIA ZL

Prijs:
De HTC One 32GB kost zo'n €650,00, terwijl de Sony Xperia ZL €550,00 moet kosten. Dit is exclusief verzendkosten uit Duitsland van €12,50, wat op een totaalprijs komt van €562,50. Het geheugen is dan niet gelijk; 32GB vs 16GB, trekken we dat wel gelijk, dan moet er nog een geheugenkaartje bij van 16GB voor €10,00. Dus met afronding komt dat uit op €650,00 voor de HTC One vs €575,00 voor de Sony Xperia ZL.

XPERIA ZL

Garantie:
Dan komen we gelijk bij het punt garantie. De HTC One heeft twee jaar garantie via HTC Nederland, terwijl de Sony Xperia ZL geen garantie heeft in Nederland. Sony heeft laten weten, dat ze geen garantie kunnen bieden, het toestel komt immers niet uit in Nederland en daarmee is de kous af. De twee jaar garantie bij Sony moeten dus lopen via de Duitse webshop waar het toestel wordt gekocht of via de Duitse Sony-tak.

HTC ONE

Scherm:
Het scherm van de HTC One zie ik als winnaar. Het is en iets kleiner, waardoor de ppi wat hoger is. Maar dat merken we toch nooit. Wat er wel merkbaar is, zijn de kijkhoeken van het display, die bij de One erg goed zijn. De kijkhoeken van de Sony Xperia ZL daarentegen zijn simpel gezegd belabberd te noemen en geven bij kleine hoeken al witte waas, net zoals zijn grotere broer, de Sony Xperia Z. Wel wordt er gezegd dat alle Sony Xperia ZL's zijn voorzien van een panel van Sharp, wat wordt gezien als het beste panel van de drie, die in de Sony Xperia Z zijn gebruikt. Als je van voren op het scherm kijkt is er niks aan te merken op het scherm van de Z. Persoonlijk wil ik gewoon een goed scherm, dat spreekt voor zich en heb ik de kijkhoeken van mijn HTC One X en HTC One X+ altijd erg mooi gevonden. Als ik naar de praktijk keek, gebruikte ik mijn toestel natuurlijk 95% met het zicht op de voorkant. Soms als die naast me ligt op mijn werkplek of bed ofzo en ik kreeg een berichtje en ik keek er schuin op, zag ik direct wat ik binnenkreeg... Bij de Sony Xperia ZL zal dit niet werken of stukken minder zijn denk ik, is dat een heel groot nadeel? Misschien moet ik het gewoon is meemaken en dan zelf de conclusie trekken?

HTC ONE

Camera:
De camera van de HTC One is een ultrapixelcamera met een resolutie van 4MP, die vooral in het donker erg goede foto's moet kunnen maken. De praktijk wijst in alle reviews uit dat dit vrijwel ook zeker zo is. De foto's die gewoon overdag worden geschoten met normaal licht, laten wel wat ruis zien en ook de resolutie is en blijft wat laag. De 13MP camera van de ZL is dezelfde als die van de Z en die kan behoorlijk goede foto's schieten, wat uiteraard ook weer ligt aan omstandigheden. In het donker en de schemer zal het minder zijn dan de One, maar de hogere resolutie is wel weer mooi. Beide dus voor- en nadelen.

DRAW

Root / Custom ROM's:
De HTC One heeft een bootloaderunlock nodig om rootacces te kunnen verkrijgen. Dit kan, via een speciaal, door HTC ingerichte website, waarbij er wordt opgemerkt dat de garantie gedeeltelijk kan vervallen. De praktijk wees bij onder andere de HTC One X uit, dat een bootloaderunlock veelal werd gebruikt om hardwareproblemen niet te repareren onder garantie. Een niet nette manier van HTC en erg kinderachtig te noemen, hoe dit bij de One zal zijn moet de tijd uitwijzen, maar het zijn wel erg grote stappen voor wat meer custommogelijkheden. De Sony Xperia ZL kan geroot worden zonder het unlocken van de bootloader wat erg mooi is. Ook zijn er al veel tweaks te vinden, zoals het aanpassen van notificatiebalken, tweaks van de drie onscreen-buttons enzovoort enzovoort. Het plezier en de gebruiksvriendelijkheid van de Sony Xperia ZL, ligt daarmee wel wat hoger dan die van de HTC One. Custom roms heb ik niet echt nodig en alleen gebruikt op Chinese telefoontjes, maar simpel rootacces en wat kleine tweaks kunnen toe- passen zonder enig garantieverlies is altijd fijn natuurlijk en als het kan ben ik het ook zeker wel van plan.

XPERIA ZL

Buttonlayout en ergonomie:
De HTC One maakt gebruik van twee knoppen en zijn afgestapt van de drie knoppen die ze gebruikten. In de preproductiemodellen van de HTC One werd er nog gebruikt gemaakt van wat longpresses bij knoppen, maar bij de final software zijn daarvan sommige functies om onverklaarbare wijze niet meer beschikbaar. Daarbij kon de backknop als die lang werd ingedrukt dienen als menuknop, maar dat kan nu helaas niet meer. Knoppen werken als volgt: Home - Home, Home ingedrukt houden - Google Now, 2x Home indrukken - Multitask openen, Back - terug. Menuknoppen zitten nu vaak in applicaties of er wordt weer gewerkt met de beruchte zwarte 'three dots bar'. Ik neem aan, dat er wel een update voor komt, maar ik kan niet begrijpen waarom HTC gekozen heeft voor deze werkwijze. Bij de Sony Xperia ZL wordt er gebruikt gemaakt van drie onscreenbuttons. Het voordeel daarvan is, is dat ze meedraaien met portrait naar landscape en andersom, ze kunnen zich aanpassen qua icoontje, ze kunnen een andere functie krijgen en via wat tweaks zijn ze bijvoorbeeld ook om te draaien of zijn er andere functies aan vast te maken. Dan is er nog de powerbutton, die bij de HTC One op een vrij aparte plek zit, namelijk linksboven op het toestel. Mensen klagen vaker dat powerbuttons op de bovenkant zitten, zo ook het geval was bij de HTC One X / One X+, maar dat werkte voor mij erg goed. Daar zat de powerbutton wel aan de rechterkant welke ik dan met de wijsvinger van mijn rechterhand kon bedienen. De powerbutton aan de linkerbovenkant is een kwestie van wennen, maar de button aan de zijkant, zoals bij de Xperia ZL, zal toch iets beter werken.

XPERIA ZL

Skin:
De HTC One draait op Sense 5.0, de allernieuwste skin van HTC met vele tweaks, handigheden, het nieuwe Blink Feed en de Sony Xperia ZL draait een versie van een Sony UI. Welke het beste is kan ik gewoonweg niet beoordelen. Sense 5.0 heb ik gebruikt, maar niet dusdanig lang dat ik daar een goed oordeel over kan vellen. Hetzelfde geldt voor de Sony UI, die er wat cleaner uitziet, maar daarom niet perse beter hoeft te zijn. Sense 4 en 4+ vond ik altijd fijn werken in samenwerking met een andere launcher en ik kan me niet voorstellen dat Sense 5.0 opeens heel anders zou zijn. De Sony UI staat heel dicht bij stock Android, wat ik ansich niet eens een heel groot voordeel vind, maar ziet er daarom wel strak en clean uit. Ook met een andere launcher is er al heel veel aan te passen en er is zelfs een aangepaste Sony UI launcher die met wat tweaks nog beter is dan stock. Met beide skins kan ik denk wel lekker uit de voeten.

DRAW

(Standaard)applicaties:
De HTC One en Xperia ZL hebben beide een Full HD scherm. Hierdoor moeten ontwikkelaars van applicaties hun apps en games aanpassen, zodat het ook werkt op deze resolutie. Met de aankomende vloedgolf van Full HD telefoons en de tablets die op Android draaien, maak ik me daar geen zorgen over. Wat ik wel echt een heel groot gemis vindt is het feit dat Sony geen stock browser meer meelevert op hun Xperia ZL. De stock browser van HTC heeft ondersteuning voor Flashcontent, heeft een goed werkende textreflow en heeft de befaamde 'quick controls' waar ik echt verzot op ben. De Xperia ZL wordt geleverd met Google Chrome, een in mijn ogen inferieure browser waar ik niet blij mee ga zijn. Maar als je rootacces verkrijgt op de Xperia ZL is het mogelijk om de stock browser te installeren en Google Chrome weg te gooien. Ik browse misschien de helft van de tijd dat ik mijn telefoon gebruik op het internet, dus de browser moet dan ook erg goed zijn. Quick controls zijn daarmee een feit, Flash-ondersteuning en text reflow wat HTC heel goed kan werken ook met deze browser. Met een redelijke makkelijke omweg dus ook geen nadeel meer en dus voor beide gelijk. De multimedia-apps op de Sony ZL zijn erg uitgebreid en hebben zo'n design wat echt CLB-style is, dus daar wil ik voor gaan. Voor de rest wordt er weinig tot geen bloatware meegeleverd en kan dat eventueel na het rooten ook nog is simpel worden verwijderd.

XPERIA ZL

Speciale features:
De HTC One en Sony Xperia ZL hebben allebei een infraroodsensor waarmee verschillende apparaten bediend kunnen worden, dus dat is gelijkspel. De HTC One heeft twee stereospeakers, waaruit echt heel goed geluid voor een mobiele telefoon komt en dan houdt het wel weer op. Features voor de Sony Xperia ZL zijn de hardware cameraknop en het notificatieledje wat een RGB-ledje is en in tig verschillende kleuren notificaties kan aangeven, wat de HTC One beide niet heeft. Zo'n stereospeaker is echt heel mooi, maar ga ik in de praktijk minder vaak gebruiken dan een cameraknop of een goed werkend en mooi notificatieledje.

XPERIA ZL

Conclusie:
3x DRAW, 6x XPERIA ZL en 2x HTC ONE...
De witte Sony Xperia ZL komt deze weken in de Duitse webshopschappen te liggen... (zwarte is al op voorraad) Sta toch op het punt om er eentje te importeren om toch maar is te kijken hoe die gaat bevallen. Mocht het hem toch niet zijn heb ik mezelf wel de kans gegeven om alles te testen, te bevoelen en te bekijken en hoop ik dat de HTC One inmiddels ook in 64GB edities te verkrijgen is, m'n ZL van de hand kan en ik dan toch blij ben dat ik toch maar de stap heb genomen om dat toestel te importeren en te testen.

Volgende: Sony Xperia ZL of HTC One? - Part three 05-'13 Sony Xperia ZL of HTC One? - Part three
Volgende: Van jaren Androidgebruik naar iOS... 03-'13 Van jaren Androidgebruik naar iOS...

Reacties


Door HunterZzz, zaterdag 6 april 2013 20:59

Is er al Instagram voor Windows Phone? Nope. Is er al een officiele tweakers app voor Windows Phone? Uh nee. Is er al een lekker werkende WhatsApp voor Windows Phone? Erm nee.

Is er al een behoorlijk notificatiecentrum (vgl Android en BB OS X) ingebouwd? Nope. Kun je al (bel)profielen instellen? Nee, nee en nee. Is er al een landscape/portrait lock optie? Eeeeh ook nee. Is er al een behoorlijke map app? Nee: Nokia Maps sucks (de spoorlijn tussen Naarden-Bussum en Almere staat er niet eens op. Kun je al apps buiten de store om installeren zonder hassle? Nope. Is er al een slimme assistent als Siri of Google NOW ? Ook nee.

Is er al high-end hardware? Niet nodig? OK...Maar waarom kosten de WP8 flagships dan wel fullprice voor last year hardware? Quadcore, Full HD, waterdichtheid, het zit er allemaal niet in...Is Xbox Live nou eindelijk al een beetje van de grond gekomen op WP8? Nope.

Je bent echt een n00b als je voor Windows Phone 8 gaat.

You go CLB :]

Door Tweakers user TenTimes, zaterdag 6 april 2013 21:59

@hunter
Wat heeft Windows 8 hier nu mee te maken?

OT:
Erg nette uiteenzetting. Zelf denk ik dat ik voor de HTC ga omdat ik die wel heel mooi vind en ik een fan ben van HTC. Het enige punt waar ik me zorgen over maak is die camera, maar deze gebruik ik veel om foto's te maken van patchpunten op onbereikbare plekken, dus dit is dan wel weer een voordeel.

In ieder geval ben ik weer een stuk wijzer.

Door Tweakers user CaptainPanda, zaterdag 6 april 2013 22:00

Mooie uitgebreide vergelijking! Interessant om te zien dat we nu ongeveer op een punt beland zijn waar de toptoestellen zo aan elkaar gewaagd zijn, dat er niet echt doorslaggevende features meer lijken te zijn die een smartphone heel erg onderscheiden; het komt nu neer op enkele details en persoonlijke voorkeuren.

Het scherm zou voor mij de belangrijkste hardware zijn; persoonlijk vind ik de kleine kijkhoeken op een smartphone geen issue, aangezien je deze inderdaad vrijwel altijd in je hand hebt. Bij het lezen van een notificatie is het denk ik ook wel gewenst om daarop te reageren, dus dan is het logisch dat je de telefoon op die momenten weer in de hand neemt, waardoor het geen probleem zal zijn, denk ik zo.

Jammer van die eerste troll-reactie... |:(

[Reactie gewijzigd op zaterdag 6 april 2013 22:06]


Door Tweakers user Yagermeister, dinsdag 9 april 2013 08:02

Mooie vergelijking maar er zitten toch een paar maartjes aan vast.

Ik heb zelf op dit moment een Sony Sola en ondanks dat het een super toestel is, is het rooten/flashen hiervan gewoon ruk. Bij mijn oudere HTC Desire ging het allemaal super makkelijk.

Hier zou ik dus niet meteen punten voor Sony geven maar eerder een Draw.

Die eerste troller moet trouwens een leren lezen aangezien het beide android toestellen zijn :z

Door Tweakers user CLB, dinsdag 9 april 2013 08:06

'Vroegah' was dat dus zo bij HTC :)
Nu heeft Sony duidelijk een grote stap voor hoor.

Zelfs een 2012 Award gekregen van XDA vanwege hun openlijkheid, dus zeker ZL!

Door Tweakers user 3DDude, dinsdag 9 april 2013 22:05

Ben het alleen, met je 1e punt "look and feel" niet echt eens.

Daar is niks draw aan, dat moet gewoon de HTC One zijn :P

Verder leuke blog, ik lees graag uwe review dadelijk :D

Door Tweakers user CLB, dinsdag 9 april 2013 22:08

Hmm is lastig om te zeggen hoor :)
De One voelt echt heel goed aan en ziet er ook gewoon strak uit...
De Xperia ZL is van polycarbonaat en zal net als mijn One X / One X+ ook gewoon erg goed aanvoelen, en door de pyramid-vorm net zoals bij de HTC One ook goed in de hand liggen.
Looks vind ik voor de rest ook prachtig, misschien nog wel mooier dan van de HTC One :)

Aluminium zegt niet alles, hoe mooi het ook klinkt...
Maar ik zal tezijnertijd een HTC One proberen te fixen om er naast te leggen...

Reageren is niet meer mogelijk